tisdag 30 november 2010

Morotssås till pasta

En helt vegetarisk rätt som enkelt kan bli icke vegetarisk!! Stek upp en korv till, eller strimla ner lite kyckling eller knaperstek lite bacon. Eller hitta på nåt annat!! Men innan du gör det så prova den som den är. 4 personer

  • 4- 5 stora morötter

  • 2 gula lökar, normala

  • 1 burk krossade tomater

  • 2 grönsaksbuljongtärningar

  • 1 dl vatten

  • 1 ½ dl crema fraiche

  • 1 msk tomatpuré

  • salt, svartpeppar

Skala och grovriv morötterna. Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienserna i en rejäl kastrull. Rör om ordentligt så det blandas. Låt såsen koka upp och sen småputtra i ca 20 minuter tills morötterna är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera tillsammans med nykokt pasta. Om du ska ha i lite korv, kyckling eller nåt annat så tillaga det färdigt vid sidan om i en stekappanna eller så, och blanda sedan i det i såsen och kryddda efter det.

lördag 13 november 2010

Tacopaj!

Det finns nog lika många varianter som familjer på denna paj. Här kommer min variant. Perfekt för de gånger då man vill ha tacos men vill slippa kladdet!!! Eller kanske till kompisfesten med bara nåt enkelt att äta! 1 paj Pajdeg.

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 124 gram kallt margarin

  • 2-3 msk kallt vatten

Blanda det torra, hacka ner margarinet och smula i ihop till en smulig massa. Ha i vattnet och få ihop degen. Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda på 200 grader i 10 min. Ta ut och gör resten.


Pajfyllningen.



  • 400-500 gram färs

  • 1 påse tacokryddor

  • 1 stor röd paprika

  • 2-3 tomater

  • 1 gul lök

  • 3 dl creme fraiche

  • 3 dl riven ost

Stek färsen som vanligt, ha i tacokryddorna och gör som det står på påsen. Dela paprika i mindre bitar och hacka tomaterna. Skala löken och skiva i ringar. Häll tacofärsen i det förgräddade pajskalet. Lägg på paprikabitarna och tomatbitarna. Fördela lökringarna över det. Klicka ut creme fraichen och bred ut den så gott det går. Stör över den rivna osten. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Servera med en god sallad och kanske nåt gott bröd! Om du vill göra detta till många så går det även att både göra en större sats i en braspanna och förbereda. Gör då pajdegen gånger tre!! Tryck ut i braspannan och förgrädda som vanligt.Ställ till sidan. Gör sedan likadant med resten, ta det gånger 3. Stek färsen, hacka paprika, tomaterna, fixa löken och riv osten. Ställ till sidan tills gästerna kommer. Då "lägger" du ihop allt och gör enligt receptet. (Om du har i tacofärsen för lång tid innan i pajskalet blir det "blött" av fettet och blir sen inte gott) Om det har hunnit kallna ordentligt så öka på tiden till ca 25 minuter i stället.

Ostbullar!

Varför bara nöja sig med med ost som pålägg när man även kan ha det i bullen? Dessa bullar är goda som de är när de kommer ut från ugnen, då behövs inget mer. Men prova med smör och ost på också när de har svalnat. På en buffé, till salladen eller soppan är det perfekta. Vilken ost du tar beror på din egen smak. Prova dig fram.

30 st bullar


1 pkt jäst

50 gram margarin

5 dl mjölk

3 dl riven ost

ca 10 dl vetemjöl





Smält matfetter och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Rör ut jästen i en bunke och ha i osten. Häll i vetemjöl tills degen är fast men lite klibbig. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Ta upp och dela degen i 3 bitar och varje bit i 10. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 minter till under bakduk. Grädda sen i 225 grader i mitten i ca 10 min. De är klara när de är gyllengula i färgen. Låt svalna något på galler innan ni njuter!!

tisdag 9 november 2010

Kyckling med Corn Flakes!

En lite annorlunda kyckling. Just därför ska du prova den! Receptet kommer ursprungligen från Arlas kokbok och där använder man kycklingklubbor. Men för er som inte har den så kommer receptet här fast jag använder fileér istället 4 personer

  • 4 kycklingfileér

  • 2-3 tsk dijonsenap, mängden är en smaksak!!

  • 1-2 dl Kesella, vanlig

  • 1-2 dl corn flakes

  • salt, svartpeppar

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Blanda kesella och senap. Lägg fileérna i en ugnsform. Salta och peppra. Fördela och bred ut kesellaröran på fileérna. Krossa sedan corn flakes i handen och strö över kesellaröran. Det ska täcka! Tillaga ett snäpp under mitten i ca 30 min. Kolla att kycklingen är klar genom att skära i den. Servera med kokt ris.



Förslag på sås: Tag kesellan du får över och lite turkisk yoghurt tills du får den mängd du uppskattar du behöver. Blanda i vanlig chilisås och krydda med lite salt och svartpeppar tills du tycker det smakar bra. Vill du ha lite sting så krydda även med lite chilipulver.

Äppelpaj med frasigt täcke!

För en herrans massa år sedan jobbade en go dam vid namn Mona på förskolan där jag jobbar. Denna äppelpaj gjorde hon emellanåt till fredagsmellis. Det blev en favorit bland barnen. Ibland fick vi glass till, ibland hemmagjord vaniljsås, ibland kesella smaksatt med vaniljsocker. Själv gillar jag bäst vaniljsås. Känns dessutom som en nyttig och mättande paj då det är mycket havregryn i. Hoppas du också kommer att gilla den! En stor pajform, 4-6 personer

  • 4-5 äppel, beror på storleken

  • 3 dl havregryn

  • 1 ½ dl kokosflingor

  • 1 dl socker

  • 3/4 dl vetemjöl

  • 1 ½ tsk kanel

  • 110 gram margarin

Börja med att skala, kärna ur och skiva äpplena och lägg dom i en pajform. Blanda sedan alla torra ingredienser i en skål. Smält margarinet och häll det över det torra och blanda väl. Fördela sedan över äpplena som ett täcke. Tillaga ett snäpp ner från mitten i ugnen på 175 grader i 30 minuter. Serveras med ditt favorittillbehör!!! NJUT!!!