onsdag 22 februari 2012

Lyxig chokladkolapaj!

En efterrättspaj för dig som älskar kola i kombination med chokladsmak! Tänk bara på att ta en liten bit och hellre två gånger då den är väldigt mäktig!!

Till en form, räcker till 10-12 bitar

200 gram chokladcookies, typ Maryland.
75 gram margarin

Smula sönder kakorna med hjälp av en mixer. Smält margarinet och blanda ner i smulorna. Tryck ut den smuliga massan i en form med löstagbar botten. Ställ kallt och fortsätt med kolorna.

Mörk chokladkola
1½ dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1 dl mörk sirap (viktigt att den är mörk)
2 msk kakao
50 gram margarin/smör
½ tsk ättiksprit, 12%

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och låt koka tills kolan nåt till 120 grader. Använd en termometer, viktigt att den inte går över temperaturen. Det tar ca 10 minuter. Vispa i kolan då och då. När kolan når 120 grader tar du bort den från värmen. Tillsätt ättikspriten och margarinet/smöret. Vispa runt tills det smält ordentligt. Häll sedan kolan ovanpå "pajskalet" och ställ kallt igen. Fortsätt med nästa kolasmet!

Vit chokladkolasmet
1½ dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
100 gram vit choklad
50 gram margarin/smör
½ tsk ättiksprit, 12%

Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och gör likadant som med förra kolasmeten, låt den bli 120 grader varm. Under tiden finhackar du den vita chokladen. När den är 120 grader tar du den från värmen, tillsätt chokladen och låt den smälta och blandas in ordentligt. Sen har du i margarinet/smöret och ättikspriten. Låt även det smälta ner som i förra smeten. När det är klart så tar du ut din paj och häller denna kolasmet ovanpå den mörka. Ställ kallt direkt igen.

Pajen behöver stå kallt i minst 1 timme innan du kan servera den. Det är dock ingen fara om den står längre. När det är dags att servera den så tar du fram den när allt annat till fikat är klart. Om den får stå för länge i rumstemperatur så kan kolan börja rinna. Om du vill kan du pudra över lite kakao innan du ställer fram den. Servera med vispad grädde. Njut!!

tisdag 7 februari 2012

Lax med bacon och pesto

Hade hemmagjord pesto i en burk som behövde användas. Fisk skulle det bli till middag! Då blev det så här!! För dig som vill ha den peston som jag, gå in på "Potatis" bland etiketterna. Du hittar peston i receptet som heter "Pestogratinerade potatishalvor". Annars kan du köpa färdig pesto i butiken.

4 port

4 laxfileér
8 skivor bacon
ca 100 gram Philadelphiaost Orginal
2-4 tsk hemmagjord pesto

Börja med att göra peston. Lägg sedan osten i en skål och blanda med peston. Börja med 2 tsk pesto och smaka dig fram tills du är nöjd. Fördela denna oströran på laxbitarna. Linda sedan in dom i baconen. Smöra in en ungsform och lägg i fisken. Ställ in i ugnen på 225 gader i 12-15 min. Servera med en god sallad, koka grösnaker och ev kokt potatis. Klart!!

Laxsoppa med morötter!

Ännu en maträtt som kom till av en slump! Vi skulle ha fisk och det skulle bli soppa. Ville ha en enkel soppa utan potatis eller pasta i men den behövde ändå vara fylld av näring då sonen skulle på fotbollsträning! Resultatet blev en soppa på morotter, lök, grädd, lax och lite annat smått. Med tanke på att grytan var nästan tom när vi dukade av så var det nog uppskattat! Hoppas ni gillar den!

Till 2 vuxna och 2 barn

4 st laxfileér
1 gul lök
4 normalstora morötter
4 dl grädde
2-3 dl mjölk
1 msk chilisås
1 buljongtärning, fisk eller grönsak
en skvätt vitt vin, kan uteslutas men det vore synd!
salt, svartpeppar, vitpeppar, paprika, cayennepeppar

Börja med skala och grovriv morötterna. Skala och finhacka löken. Hetta upp lite olivolja i en gryta och fräs löken i några minuter. Ha sedan i morötterna och fräs dom i några minuter. Häll sedan i grädde och mjölk och smula ner buljongtärningen. Ge det hela ett uppkok. Ha i chilisåsen och vinskvätten. Låt småkoka tills morötterna är mjuka. Kör soppa slät med en mixerstav. Ta tillbaka på svag värme och krydda med övriga kryddor. Smaka av. Dela laxen i lagom bitar och lägg ner i soppan. Låt det sjuda 5-7 minuter. Smaka av igen då laxen gärna tar till sig kryddor. Klart! Servera gärna med nybakade bullar eller knäckebröd!