torsdag 17 maj 2012

Tårta till fest!

Jag fick den stora äran att baka en tårta till Susannes son Jens som skulle konfimeras. Önskningen var en tårta med grädde och jordgubbar som skulle räcka till många! Sagt och gjort! För att göra den lite extra festlig smaksatt jag grädden med vit choklad, ringlade lite roliga figurer av mörk choklad och dekorerade med citronmellis. Så här kommer Jens konfirmationstårta!! Å Jens och Susanne, tack för förtroendet!
Denna tårta beräknades räcka till 24 personer, både vuxna och barn, efter att ha ätit mat.
För att tårtan ska bli riktigt saftig och god så bakar du bottnarna och lägger ihop dom dagen innan du ska ha tårtan. Gör även den vita chokladgrädden dagen innan. Om du tänker att du ska dekorera med choklad, tex skriva ett namn eller så, gör dessa figurer dagen innan så de har stelnat ordentligt.

En trebottnad tårta på braspanna.

Tårtbotten, (du behöver 3 sådana här bottnar)

4½dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram margarin
2½-3 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält margarinet och blanda ner det och mjölken. Rör så allt blandas ordentligt. Smeten ska vara som en vanlig sockerkakssmet. Häll smeten på bakplåtpappret och smeta ut den så du får en rektangulär botten ända ut i kanterna. Grädda ett snäpp under mitten i ugnen ca 10 min. Den är färdig när den har en gyllene färg och är genombakad. Prova med en provstick. Tag ut och dra genast över med pappret på ett galler. Låt svalna i ca 10 min. Vänd den sen snabbt om och dra av pappret. Låt svlana helt.
Denna prcedu upprepar du så att du har 3 bottnar. Viktigt är att de är ordentligt avsvalnade innan du lägger ihop dom.

Fyllning:
Marsankräm
Jordgubbssylt

Jag änvänder Ekströms vaniljsåspulver och gör kräm enlig deras recept på baksidan. Du behöver kräm på ca 6 dl mjölk till denna tårtans storlek. Du behöver ca 500 gram jordgubbssylt. Icas på "korv" är alldelse utmärkt. Lägg en botten på en bricka. Bred på marsankrämen i ett jämt lager. Lägg på nästa botten. Bred på sylten på denna och lägg över den sista botten. Plasta in och ställ svalt till nästa dag.

Grädde med vitchoklad
10 dl vispgrädde
200 gram vit choklad.

Finhacka den vita chokladen. Häll grädden i en kastrull. Värm den utan att den börjar koka. Ta av från värmen och häll i chokladen. rör runt tills all chokladen har smält. Häll i en bunke och ställ i kylskåpet till nästa dag.

Dagen för tårtan!

Nu är det dags att dekorera! Förutom grädde så till tårtan på bilden behöver du 2-3 liter jordgubbar. Det hänger på om du vill lägga dit dom hela eller du skivar dom.
Börja med att vispa grädden. Det kan upplevas ta lite längre tid än normalt men det är för att den innehåller choklad. Fördela sedan grädde över hela tårtan i ett lagom tjockt lager. Spritsa på kanter mm. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Börja sen med att sätta tre fina jordgubbar i mitten och skiva övriga gubbar. Om du har skrivit ett namn eller nåt annat i choklad så lägg dit det också. Fördela sedan de skivade jordgubbarna både på tårtans kanter och sen uppepå. Dekorer sedan med chokladfigurerna, om du har gjort sådana, och med citronmellis. Ställ svalt tills det är dags att servera. NJUT!

Självklart kan man dekorera med annat om man inte får tag i gubbar eller inte gillar det. Tex vindruvor, kiwi, konserverad mandariner, Physalisfrukt, färska hallon mm. Tänk bara på att vissa frukter kan vätska av sig. Vänta då med att dekorera tårtan till precis innan servering. Skivor av banan funkar också med de blir snabbt bruna!!

Om du inte behöver så här stor tårta så är det enkelt att göra en mindre. Gör då bara en sats av smeten och häll i en smörad och bröad rund form. Grädda i 200 grader längst ner i ca 45 min. Låt svalna och dela kakan så att du får tre bottnar. Gör marsankräm på motsvarande 3-4 dl mjölk. Tag 5 dl grädde och 100 gram vitchoklad. Vips så har du en rund tårta!!! Denna tårta ska du naturligtvis också lägga ihop med marsankrämen och sylten dagen innan så den blir saftig.

Bullar med choklad

Ett otroligt gott alternativ till kanelbullar är dessa chokladfyllda bullarna. Lika enkla som vanliga kanelbullar  att baka. Så ska du testa nåt nytt och enkelt så gör dessa. När jag gjorde dom följde jag receptet som fanns i tidningen Hembakat nr 3 2012. Nästa gång ska jag göra lite justeringar. Jag ska göra 40 st på en sats istället för 20, de är nämligen JÄTTEmäktiga!!(På bilden ser du hur stora de blir när du gör 20 st på en sats) Samt ska jag lägga varje bulle i en bullform istället för på bakplåtspapper då det var ganska krångligt att få väck bakplåtspappret när de skulle över och svalna på gallret. Och dessa justeringar har jag gjort i receptet nedan.

40 st.

Deg
150 gram smör/margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Fyllning
100 gram smör/margarin, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
200 gram mörk choklad,  grovhackad (jag tog Odensé)

Garnering
1 ägg att pensla med eller
penslar du med turkisk yoghurt uppblandat med lite mjölk till bra konsistens
florsocker
50 gram mörk choklad, smält

40 st bullformar

Börja med degen: smält smöret/margarinet i en kastrull, häll på mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig det. Låt den jäsa i 40 min under bakduk. Under tiden rör du ihop smöret/margarinet med florsocker och vaniljsockret till fyllningen. Låt stå framme i en skål. Chokladen grovhackar du. Förslagsvis delar du upp chokladen i två lika stora högar, dvs 100 gram i varje.
Tag upp degen och knåda till den. Dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på lika mycket smörfyllning på varje bit och strö över den grovhackade chokladen. Rulla ihop degen från långsidan, precis som med kanelbulledegen. Skär sen varje rulle i 20 lika stora bitar. Lägg bullarna med ena snittsidan nedåt i bullformarna och placera på plåtar. 20 på varje plåt blir bra då de jäser och behöver kunna växa. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ägg eller med turkisk yoghurt och grädda dom ett snäpp under mitten i 15-20 min. De ska ha fått en gyllene färg när de är klara. Flytta över dom på ett galler och låt dom svalna helt och hållet. När de svalnat så pudrar du över med florsocker. Smät sedan chokladen och ringla den över bullarna lite hur som helst. Ställ bullarna svalt en stund så chokladen stelnar. NJUT!